top of page

NASIL SULANIR

Tüm kaktüs ve sukulent bitkilerde geçerli sulama tekniği:Sulama yapıldığında bol ve derinlemesine, saksının içini dolduran tüm toprağın suya doyduğundan emin olunacak kadar bol yapılmadılır.Eğer alt toprağın kuru kalmış olabileceği düşünülür ise ilk sulamadan 15 dakika sonra yeniden sulanmalıdır.

Bu şekilde sulama yapıldıktan sonra bitkinin yeniden sulanması için dikim toprağının tamamen kuruması beklenmelidir. Toprak kuruduğunda ya da kurumaya yakın olduğunda sulama yeniden ve tıpkı tarif edildiği gibi bolca yapılmalıdır.Yazın 1-2 günde bir kışın 7-10 günde bir baharda ise 3-5 günde bir yapılacak bu sulama yöntemi tüm türlerde geçerli olacaktır.

SUKULENTLER

Aeonium Arboreum: Anavatanı kuzey Afrika olan sukulent bitkidir.Pek çok türü olan Aeoniumların ülkemizde en çok bilineni koyu renk yapraklarıyla tanınan ve halk arasında kaynana yumruğu olarak bilinen Arboreum türüdür.Sonbahar aylarında gelişim sürecine girer.

 

Aeonium Gomerense: Anavatanı kuzey Afrika olan sukulnet bir bitkidir. Parlak, etli rozetler geliştirerek büyür.Aileye mensup pek çok tür bahar ve sonbahar aylarında hızlı gelişim sürecine girer.Bu aylarda tepe sürgünlerindeki rozetleri kesip yeniden dikmek bitkinin hem gençleşmesine hem de daha sağlıklı gelişmesine imkan sağlar. Eğer çiçeklenip tohum vermesini isterseniz bitkiyi budamadan bırakmanız yeterlidir.

Agave Univittata Quadricolor:Agave bitkisi, sukulent bitki ailesinin en görkemli rozetlerini oluşturan, oldukça değerli bir bitkidir. Ülkemizde 5. iklim bölgesine dek sorunsuzca yaşar. Ana vatanı Meksika'dan sonra en fazla uyum sağlayıp, doğal bitki örtüsünün parçası haline geldiği bölge Akdeniz havzası olduğundan yetiştiricilik yapacaklar için sıkıntısız bir bitkidir.Bol güneşli ve havadar yerleri severler, boyları 1 metreye kadar ulaşır.

Aloe Vera:Sukulent etli yapraklarının içinde barındırdığı şeffaf gel, açık yaraları, güneş yanıklarını tedavi edici, rahatlatıcı etkiye sahiptir. Yenebilir. Mide rahatsızlıklarına, yaralarına iyi gelir. Çocuklarınıza güvenle kullanabilirsiniz. Tamamen doğal bakım için saksıda rahatlıkla yetiştirebilir, yapraklarını hasat edebilirsiniz. 

Aloeler sukulent bitkiler ailesine mensup, bakımı kolay ve hızlı gelişen, etli yapraklı bitkilerdir. Yanlardan verdikleri yavrularını ayırma yöntemi ile kolaylıkla çoğaltılabilirler.

Aristaloe (Aloe Aristata):Güney Afrika kökenli bir sukulentdir.

Aloe ailesinden kalın yapraklı ve çok dayanıklı bir türdür. Bahar ve yaz aylarında çiçeklenir. Terraryum ve kaktüs-sukulent düzenlemelerinde sıklıkla kullanılır. Kışın eksi değerlere inmeyen bölgelerde güneşli veya yarı güneşli dış alanlara dikilebilirler. Yaz başında uzun sap üzerinde kırmızı-portakal rengi çiçekler açar.

Güneşli veya bol aydınlık yerler ister.

 

Cotyledon Tomentosa:Cotyledon tomentosa genelikle geçirgen, taşlı topraklarda koloniler halinde gelişen çalı formu alan sukulent yapılı, Ana vatanı Güney Afrika olan bitkilerdir. Tombik, hafif tüylü ve uçları kahve kızıl lekeli yaprakları ile ayı pençesini anımsattıklarından bu adı almıştır halk arasında. Boylanabilir olmaları ile sukulent saksısı tasarımlarınıza derinlik ve hacim katarlar.

 

Crassula Capitella (campfire):Crassula capitella'nın varyetesi olan bu sukkulent iri kırmızı yapraklarıyla çok sevilen ve terraryumlarda bolca kullanılan bir türdür. Yazdan kışa ve kıştan yaza geçerken renk değiştirir ve bu renklerle terraryumları güzel süsler.  Diğer Crassula'lar gibi kat-kat büyür. Bitki boyu çok uzadığında budama yapılmalıdır. 

Güneşli veya bol aydınlık yerleri sever.

 

Crassula Marnieriana: Afrika kökenli olup, tam ismi  Rupestris marnieriana'dır. C.rupestris'in çok güzel bir varyetesidir. Sarkıcı formuyla duvar saksıları, terraryumlar ve sukulent düzenlemelerinin aranan bitkisidir. Diğer Crassula türlerine göre biraz daha fazla sulanabilir. Özellikle yaz aylarında bol sulanırsa hızlı gelişir.

Yarı güneş veya aydınlık ortamları sever.

 

Crassula Ovata: Crassula ailesinden birçok varyetesi olan ve çok sevilen bir türdür. Uzak doğuda şans ve para getirdiğine inanılır o yüzden daha çok Para ağacı olarak bilinir. Sık budanarak çok güzel ve şekilli Bonsai'ler (minyatür ağaç) yapılabilir. Özellikle kışın çok su sevmez. Soğuk bölgelerde kışın iç mekanlara alınmalıdır. Terraryum ve sukulent arajmanlarında da kullanılabilir. Hoş kokulu beyazımsı pembe çiçekleri vardır.

 

Crassula Pellucidia: Crassula ailesinin yayılan, ufak bir türüdür.Yayılma ve sarkma özelliği sayesinde çim alternatifi olarak kullanılabilir.Aşırı soğuklara karşı hassastır.Yarı güneş ve aydınlık ortamları severler.Bahar aylarında beyaz çiçek açar.

 

Crassula Perforata:Crassula ailesinin oldukça uzayan türlerinden biridir. Zaman içinde kolları 60 cm'i bulur. İstenirse bu kollar arada budanarak sukulentiniz bodur formda tutulabilir. Minik beyazımsı çiçekler açar ve çiçekleri solduğunda sap toprağın 4-5 cm üstünden kesilmelidir ki yeni dallanmalar yapsın. Oldukça dayanıklı bir türdür, eksi değerlere inmeyen bölgelerde dış alanlarada da dikilebilir.

Güneşli veya aydınlık yerler ister.

 

Crassula Springtime:Crassula ailesinden C. rupestris'in hibrididir. Çok güzel pembe çiçekleriyle bilinir ve sukulent severler tarafından çok beğenilen bir türdür. Bakımı kolaydır kompakt yapısıyla terraryum ve sukulent arajmanlarında çokça kullanılır. 

 

Crassula Tetragona: Crassula ailesinden dört tarafa dağılan yapraklarıyla uzayan bir sukulenttir. Görünümünden dolayı "Minyatür Çam Ağacı" da denir. Boyu 1 m'ye kadar uzayabilir. Sık budanırsa gövdesi kalınlaşır ve Bonsai (minyatür ağaç) formunu alır. Eksi derecelere düşmeyen bölgelerde dış alanlarda da bakılabilir. 

 

Crassula Tom Thumb:Crassula ailesinin en sevimli türlerinden biridir.Küçük koloni halinde açan beyaz çiçekleriyle tanınır.Yayılma özelliği vardır, diğer crassula türlerine göre yavaş büyür.

 

Crassula Arborescens:Görünümü C.ovata'ya çok benzer. Crassula cotyledon da denir. Gri-yeşil renkli yaprakları ve beyazımsı pembe çiçekleri vardır. Sık budanırsa gövdesi kalınlaşır ve Bonsai (minyatür ağaç) formunu alır. Eksi derecelere düşmeyen bölgelerde dış alanlarda da bakılabilir.

 

Crassula Muscosa: Crassula ailesinden canlı yeşil yapraklı, çok uzadığında aşağıya sarkan bir türüdür. Sarkmasını istemezseniz üst kısımlarını zaman zaman budayabilirsiniz. Bakımı çok kolaydır. Terraryumlarda, sukulent düzenlemelerinde ve duvar saksılarında çok kullanılır. Küçük yeşilimsi beyaz çiçekleri vardır.Güneşli veya bol ışıklı yerler yetişmesi için idealdir. Yayılma ve kapatıcı özelliği sayesinde çim alternatifi olarak kullanılabilir.

 

Crassula Ovata (Gollum): C. ovata'nın ilginç yapraklı bir varyetesidir. Uzak doğuda şans ve para getirdiğine inanılır o yüzden daha çok Para ağacı olarak bilinir. Bodur bir sukulenttir sık budanarak çok güzel ve şekilli Bonsai'ler (minyatür ağaç) yapılabilir. Özellikle kışın çok su sevmez. Soğuk bölgelerde kışın iç mekanlara alınmalıdır. Terraryum ve sukulent arajmanlarında da kullanılabilir. Hoş kokulu beyazımsı pembe çiçekleri vardır.

 

Echeveria Elegans: Echeveria ailesinden mavi,etli yapraklı   bir türdür. Pembe çiçekleriyle çok beğenilir ve terraryumlar ile sukulent arajmanlarında sıkça kullanılır. Eksi değerlere düşmeyen bölgelerde dış alanlarda da kullanılabilir.

 

Echeveria İmbricata: -4 °C ye kadar soğuğa dayanıklı echiveria lar kısa süreli donlara dayanıklı, yetiştirilmesi kolay sukkulent bitkilerden biridir. Çok hızlı yayılır. Yeni yavrularını yanlardan veren bitki çiçeklendikten sonra tohum verir. Yanlardan verdiği sürgünlerle toprağın üzerini hızla kaplayan bitki, sürgünleriyle bir arada çiçeklenme dönemine girdiğinde, görülmeye değer bir manzara yaratır. Halk arasında Kaya Gülü olarak bilinir.

 

 

Echeveria Runyoni: -4 °C ye kadar soğuğa dayanıklı echiveria lar kısa süreli donlara dayanıklı, yetiştirilmesi kolay sukkulent bitkilerden biridir. Çok hızlı yayılır. Yeni yavrularını yanlardan veren bitki çiçeklendikten sonra tohum verir. Yanlardan verdiği sürgünlerle toprağın üzerini hızla kaplayan bitki, sürgünleriyle bir arada çiçeklenme dönemine girdiğinde, görülmeye değer bir manzara yaratır.

 

Faucaria Tigrina: Ana vatanı Güney Afrika olan, rozet şeklinde gelişen sukulent bir bitkidir Faucaria tigrina. Ağzını olabildiğince açmış, dişleri olan bir canlıya benzese de hem diş gibi gözüken kısımları hem de yaprakları yumuşaktır.

Çiçekleri papatya benzeri olup, bitkinin çapını aşan büyüklüğe erişir. Sayısız çiçek açan varyete çiçeklerini sonbahar aylarında açar.

 

Gasteria (Little Warty): Gasteria, anavatanı Güney Afrika olan, iç ve dış mekanda yetiştirilmeye uygun sukulent bir bitkidir. Sayısız yavru verir ve çiçeklenir. Rozet şekilli gelişim yerine yaprak şekilli sürgünler vererek form oluşturur. Geniş bir toprak toleransına sahiptir. Kümeler halinde büyüyen gasterialar yılın herhangi bir dönemi uygun ortam bulduklarında çiçeklenirler.

 

Graptopedalum: Pembe,gri tonlarında, dolgun, etli yaprakları ile oluşturduğu çiçeğe benzeyen rozet şeklinde sukulent bitkidir.Çiçeklenme döneminde bir çalı misali bitkinin tüm çevresini saran sürgünler sayısız ve sanki oya gibi işlenmiş yıldız şekilli çiçekler açarlar.Yaprakları çok kolay kopar bu nedenle taşıma sırasında eğer bitkinizin yaprağı kırılmış ise üzülmeyin. hemen toparlayıp, güzelleşmesi bir yana, kopan her yaprak yeni bitki verecek şekilde sürgün uzatacaktır.

 

Graptosedum ( California Sunset): Graptosedum California sunset, donlara dayanıklı rozet yapan, etli yapraklı bir sukulent bitkidir. Sedumlara has hızlı gelişimi, mevsim şartlarından, soğuk ya da sıcaktan etkilenmemesi nedeni ile tercih edilir. Rozetler sürgünlerin hem uçlarında hem de yanlarında yer aldığından bitki çok dolgun bir görüntü sergiler. Mevsimle renk değiştiren yaprakları açık yeşilden sarı, turuncu ve kahve tonlarına bürünür. Bu renk değişimi süreci bitkiye Gün batımı varyetesi ismi verilmesine de sebep olmuştur.

 

Graptoveria (Fred Ives): Graptopedalumdan farklı olarak yapraklı daha geniş ve uzundur.Mevsimsel olarak renk değiştirir.Mevsim şartlarına kolay uyum sağlaması nedeniyle tercih edilen bir türdür.Çiçekleri papatya benzeri olup, bitkinin çapını aşan büyüklüğe erişir. Sayısız çiçek açan varyete çiçeklerini sonbahar aylarında açar.

Graptoveria Titubans: Çok çabuk gelişen ve rozetler şeklinde dolgun bir graptoveria varyetesidir. Çok kolay çoğalır ve saksısını doldurur. Donlara dayanıklı tür çok rahat bakımı olan bir varyetedir.Fazla uzadığında rahatlıkla budanabilir.

 

Haworthia Concolor: Haworthia'lar Zebra Plant (Zebra bitkisi) olarakda bilinir.

H. fasciata'nın yoğun beyaz benekli bir varyasyonudur. Yavaş büyümesine rağmen çok dayanıklı türlerdir. Terraryum ve sukulent arajmanlarında sıklıkla kullanılır.

Yarı güneşli veya aydınlık yerler ister.

 

Haworthia Fasciata: Zebra Plant (Zebra bitkisi) olarakda bilinir. Haworthia ailesinin en popüler üyesidir. Sukulent meraklılarının en sevdiği türlerdendir. Zebra desenli yapraklarıyla terraryumlar ve sukulent arajmanlarının vazgeçilmez parçasıdır.

Yarı güneşli veya aydınlık yerler ister.

 

Haworthia Retusa: Haworthia ailesinden üçgen saydam yeşil yapraklı bir sukulenttir. Çok güzel görünümlü ve Haworthia meraklıları tarafından çok aranan bir türdür. Bahar aylarında uzun sap üzerinde beyaz çiçekler açar. Terraryum ve sukulent arajmanlarında da kullanılabilir.

Yarı güneşli veya aydınlık yerler sever.

 

Hawortiopsis Tortuosa: Haworthia ailesinden koyu yeşil renkli bir türdür. Haworthiaların en dayanıklısıdır. Bahar aylarında uzun sap üzerinde beyaz çiçekler açar. Terraryum ve sukulent arajmanlarında da kullanılabilir. Yarı güneşli ve aydınlık yerleri severler.

 

Kalanchoe Tomentosa: Tüylü beyaz yaprakları ve üzerindeki siyah desenlerden ötürü "Panda plant" de denir. Kalanchoe ailesinin kadife yapraklı ve harika desenli bir türüdür. Tüm Kalanchoe'ler gibi soğuğu sevmez, 3-4 derecenin altındaki ortamlarda bulundurmamak gerekir.

Yarı güneş veya aydınlık yerler ister.

 

Kalanchoe Daigremontiana: Gözyaşı çiçeği olarak bilinen gövdesi dikensiz sukulent yapılı bir bitkidir.Donlara karşı dayanıksız olduğu için sulama kış aylarında minimuma indirilmelidir. Formunu koruması için güneşli yerlerde konumlandırılmaları gerekir.Çizgili ve benekleri yapraklarında çokça sayıda tohum barındırır. Gözyaşı benzetmesi bu tohumlar nedeniyle yapılmıştır.

 

Oscularia Deltoides: Pembe buz çiçeği'de denen bu tür yayılıcı ve sarkıcı bir sukulenttir. Gümüşümsü mavi yaprakları ve pembe-mor çiçekleriyle bu türün en dikkat çekici üyelerinden biridir. İlkbahar sonu ve yaz aylarında çiçeklenir. Soğuğa dayanıklı olduğu için dış alanlarda ve peyzaj projelerinde yer örtücü olarak da kullanılabilir. 

Güneşli veya aydınlık yerler ister.

 

Pachyveria Glauca : Rozet şeklinde etli ve sivri yaprakları olan sukulent bitkidir. Mavi, gri yaprakları mevsime bağlı olarak renk değiştirir. Dona dayananıklıdır ve bol güneşli ortamları severler.

 

Peperomia Graveolens: Peperomia ailesinden kırmızı yaprakları ve ilginç çiçeği ile göze çarpan bir sukulenttir. Zor bulunan ve köklendirmesi zor olan türlerdendir. Güzel yapraklarıyla terraryum ve sukulent düzenlemelerinde kullanılabilir.

 

Portulacaria Afra:Yeşim ağacı da denir. Saksısı büyütülmeden sıkça budanırsa gövdesi kalınlaşır ve Bonsai (minyatür ağaç) formunda bir bitki olur. Hersene açmasada minik pembe çiçekleri vardır. Soğuk yerleri sevmez.

Güneşli veya aydınlık yerler ister.

 

Portulacaria Afra Variegata:Yeşim ağacı da denir. Saksısı büyütülmeden sıkça budanırsa gövdesi kalınlaşır ve Bonsai (minyatür ağaç) formunda bir bitki olur. Hersene açmasada minik pembe çiçekleri vardır. Soğuk yerleri sevmez.

Güneşli veya aydınlık yerler ister. Portulacaria Afra türünün açık renk yapraklı varyetesidir.

 

Crassula Coccinea: Crassula familyasından kırmızı rengiyle dikkat çeken minyatür türlerdendir.Alan kapamatma özelliği ile çim alternatifi bir bitkidir.Yarı güneşli ortamları severler.

 

Sedum Hispanicum: Mavi yeşil kırmızı yapraklar, dikine boylanıp yukarı açan çiçekleri yerörtücü olarak akıllı bir seçimdir. Bol güneş alan yerlerde rengi kırmızıya döner. Halı benzeri yayılan bitkinin çiçeklenme dönemi, mavi yeşil,kırmızı yapraklarının yıl boyu güzelliği yanında sürpriz hediye gibidir. Çiçeklerle birlikte boyu 20 cm dek erişebilirken yıl boyu bitki boyu 5 cm civarında kalacaktır ve bakım istemez. Tam bir Akdeniz sedumu.

 

Sedum Morganianum: Sarkan bir sedum varyetesi. Saç örgüsü misali, kalın sürgünleri doldurdukları saksılardan sarkarlar. Donlara, sıcaklara dayanıklıdırlar. Diğer sedum türlerine göre daha yavaş gelişim gösterselerde morganianum tam erişkin boya eriştiğinde paha biçilmez bir bitki olur.

 

 

Sedum Nussbaumerianum: Echeverialara benzer rozet şekillidir. Bol güneş, aydınlık ve havadar yerlerden hoşlanır. Yarı gölgede sarı yeşil renk alan yapraklar, tam güneş alan konumlarda rose altın ya da bakır kızıl renge dönüşür. Çiçeklenme dönemi olan yaz aylarında beyaz hafif kokulu çiçekler ile bezenir. Yıl boyu görüntüsü ile bakımlı bir köşe yaratmanıza yardımcı olur. Sempervivum ve diğer sedum çeşitleri ile iyi kombin olur. Küresel, küme oluşturacak şekilde gelişimi vardır.

 

Sedum Rubrotinctum: Parlak, yeşil, etli sukulent yaprakları mevsime göre kızararak renk değiştirir. Derli toplu ve küme oluşturan, sık yapıda gelişen varyete, pek çok sukulent bitki aranjmanında kullanılabileceği gibi askılı sepet saksılarda da süper görüntü sergiler. Dondan, alırı sıcaktan, susuzluk ya da bakımsızlıktan etkilenmeyen sedum ailesine mensup rubrotinctum, hızlı ve zengin görünüşlü, dolu dolu saksıları sevenlere.

 

Sedum Rupestre: Yayılıcı, örtücü, yaz kış yeşil, toprak altına çekilmeyen, yatay ya da dikey bahçe düzenlemeleri ve saksı bahçeciliğinde rahatlıkla kullanılabilen bir sedum türüdür.Aşırı sıcaklara ve -4 dereceye kadar donlara dayanıklıdı, çim alternatifi sukulent bitkidir.

 

Sempervivum: Sempervivumlar, rozet yapan ve yavru vererek çoğalan sukulentler olup, 2-3 yaşlarında çiçeklenirler. Hastalıklara çok dayanıklı olan sempervivumlar bakımsızlıktan hoşlanır. Aşırı sulama en büyük düşmanları olup, yazın aşırı sıcaklarda doğrudan öğle güneşinden özellikle saksıda yetiştirilen sempervivumları korumak gerekir.

 

Sempervivum Arachnoideum: Sempervivumlar, rozet yapan ve yavru vererek çoğalan sukulentler olup, 2-3 yaşlarında çiçeklenirler. Hastalıklara çok dayanıklı olan sempervivumlar bakımsızlıktan hoşlanır. Aşırı sulama en büyük düşmanları olup, yazın aşırı sıcaklarda doğrudan öğle güneşinden özellikle saksıda yetiştirilen sempervivumları korumak gerekir.

 

Senecio Rowleyanus: İpe dizilmiş inci tanelerini anımsatan görüntüsüyle sukulentlerin en çok aranan türlerindendir.Top şeklinde açan beyaz çiçekleri karanfil benzeri koku yayar.Yarı güneşli ortamlardan hoşlanırlar.Çabuk büyürler ve yayılırlar.

 

Stapelia Grandiflora: Stepeliad ailesinin yetiştirilmesi kolay, zengin çiçekleri ile göz alıcı bir türüdür. Saksı yetiştiriciliğine uygun varyete, büyük saksılar içinde kaya bahçesi uygulamalarına da uygundur. Yanlarından verdiği yavrularla çok hızlı gelişen stapelialar kısa sürede dikili oldukları saksıları doldururlar. Yaz aylarında başlayan çiçeklenme cinse göre sonbahar ortasına dek devam eder.

Dikensiz olan ve yaz kış yeşil görünümlü bitki, çiçeklenme döneminde neden bir koleksiyon bitkisi olduğunu ortaya koyan, etli, deniz yıldızlarına benzeyen, dev çiçekler açar

KAKTÜSLER

Acanhocereus Tetragonus (Fairy Castle): Acanhocereus ailesinin az bulunan ve özellikle iç mekanlarda en çok tercih edilen türüdür.Anavatanı Karayipler olan bu tür dış mekanda gerekli ortam sağlandığı takdirde 6-7 metre boylarına kadar ulaşabilir.Saksıda büyütüldüğünde ise bodur ve şirin kalır.Donlara karşı dayanıksızdır.

 

Austrocylindropuntia subulata:Opuntia familyasındandır, kırmızı yaprakları ve yılbaşı ağacına benzer gövde görünümüyle çok sevilen bir kaktüstür. Uzayan gövdesinden çıkan yan dallarıyla büyüdüğünde minik bir ağaca benzer ve çok dekoratiftir. Özellikle büyüdüğünde silindirik gövdesi çok dikenlidir ve saksı değişiminde eldiven kullanılması tavsiye edilir.  Kompakt yapısıyla terraryum ve sukulent-kaktüs düzenlemelerinde kullanılabilir. Eksi derecelere dayanır. 

Güneşli yerler sever.

 

Cylindropuntia Leptocaulis: İnce dallara sahip iki metre boylara ulaşabilen bir kaktüs türüdür. Çok sayıda verdiği dallar sayesinde minik bir ağaca benzer ve iç mekanlarda sıklıkla tercih edilir.Yan dallar yüzünden denge problemi yaşayabilir, bu durumda korkusuzca budanmasında fayda vardır.Sarı renkli,uzun dikkat edilmesi gereken dikenleri vardır.Gövdesi yeşildir fakat yaşlandıkça alt kısımlardan başlayarak gövde sararır.

 

Cylindropuntia Echinocarpa: Opuntia familyasından beyaz dikenleriyle dikkat çeken bodur bir kaktüstür. Birkaç yıllık bitkiler çok dekoratiftir. Yaz aylarında yeşilimsi sarı çiçekler açar ve daha sonra çiçekleri meyveye dönüşür. Özellikle bu türün dikenleri çok tehlikelidi ve saksı değişiminde eldiven kullanılması tavsiye edilir.  Kompakt yapısıyla terraryum ve sukulent-kaktüs düzenlemelerinde kullanılabilir. Eksi derecelere dayanır. 

 

Echinopsis Backebergii:Echinopsis ailesinin gövdesindeki beyaz benekleriyle bilinen türüdür. İlkbahar-yaz ayları boyunca bolca iri kırmızı çiçekler açar. Güzel görünümüyle terraryumlarda ve kaktüs arajmanlarında sıklıkla kullanılır.

 

Echinopsis Chamaecereus:Sarkıcı bir kaktüs türüdür, Yılan Kaktüsü diye de bilinir. Çok güzel kırmızı çiçekler açar. Yumuşak dikenleri pek batmaz. Sukulentlerle biraraya dikilebilir, suyu sever bakımı kolaydır. Yaz aylarında bol sulanırsa çok çabuk gelişir. Türkiye'de bitkiseverlerin çok eskilerden beri yetiştirdiği kaktüslerden biri olmasına rağmen hala popüler bir türdür. Soğuğa karşı dayanıklıdır.

Echinopsis Subdenudata: Echinopsis ailesinin gövdesindeki beyaz benekleriyle bilinen türüdür. İlkbahar-yaz ayları boyunca bolca iri beyaz çiçekler açar. Güzel görünümüyle terraryumlarda ve kaktüs arajmanlarında sıklıkla kullanılır.

 

Echinopsis Thelegona: Echinopsis ailesinin gövdesindeki beyaz benekleriyle bilinen türüdür. İlkbahar-yaz ayları boyunca bolca iri beyaz çiçekler açar.Gövdesi diğer Echinopsis türlerine göre açık yeşildir. Güzel görünümüyle terraryumlarda ve kaktüs arajmanlarında sıklıkla kullanılır.

 

Euphorbia Mammillaris Variegata: Euphorbia (sütleğen) familyasından yeşil gövde ve uzun dikenleriyle kaktüs görünümlü çok güzel bir türdür. Yaz aylarında üst kısımdan sarı çiçekler açar ve çiçekleri bir aydan uzun bir süre açık kalır. Hem sukulentlerle hemde kaktüslerle yapılan düzenlemelerde kullanılabilir. Tüm Euphorbia türleri gibi soğuk sevmez, kışı ev içinde geçirmesi tavsiye edilir. Gövdesinde yaralanma olduğunda beyaz bir süt akar ve bu süt ağıza ve göze değdiğinde yakıcıdır, bu yüzden Euphorbia bakanların dikkatli olmasında fayda var.

Euphorbia Globosa: Euphorbia (sütleğen) familyasından yeşil gövdeli ve top kaktüslere benzer formda bir sukulenttir. Yanlardan yavru çıkararak büyür. Yaz aylarında üst kısımdan sarı çiçekler açar. Dikensiz Euphorbia'lardandır. Hem sukulentlerle hemde kaktüslerle yapılan düzenlemelerde kullanılabilir. Tüm Euphorbia türleri gibi soğuk sevmez, kışı ev içinde geçirmesi tavsiye edilir. Gövdesinde yaralanma olduğunda beyaz bir süt akar ve bu süt ağıza ve göze değdiğinde yakıcıdır, bu yüzden Euphorbia bakanların dikkatli olmasında fayda var.

 

Mammillaria Elongata: Mammillaria'lar kaktüsler içinde en geniş türe sahip gruplardan biridir. Karakteristik uç kısımdaki taç gibi çiçekler ve dikenleri taşıyan gövdedeki minik çıkıntılarla tanınır. Yaz aylarında çiçeklenirler. Çiçekler geçtikten sonra süs biberi görünümlü ve renkli meyvalar oluşur. Parmak şeklinde yavrular yaparak büyür. Bu türün kızıl beyaz gibi başka renkleride vardır. Kompakt ve bol çiçekli oldukları için terraryum ve kaktüs düzenlemelerinde bolca kullanılır. Birçok Mammillaria türünde büyüdükçe gövde kalınlaşır ve gövde yana yatar. Yazın sıcak aylarda tekrar dikilerek (aynı saksıya veya biraz büyüğüne) düzleşmesi sağlanabilir.

 

Mammillaria Elongata Cristata: Mammillaria'lar kaktüsler içinde en geniş türe sahip gruplardan biridir. Karakteristik uç kısımdaki taç gibi çiçekler ve dikenleri taşıyan gövdedeki minik çıkıntılarla tanınır. Yaz aylarında çiçeklenirler. Çiçekler geçtikten sonra süs biberi görünümlü ve renkli meyvalar oluşur. M. elongata'nın cristatasıdır ve kıvrımlarından dolayı daha çok "Beyin Kaktüs" diye bilinir. Görünümüyle aranan türlerden biridir. Bu türün kızıl beyaz gibi başka renkleride vardır. Kompakt ve bol çiçekli oldukları için terraryum ve kaktüs düzenlemelerinde bolca kullanılır. 

 

Mammillaria Gracilis: Mammillaria'lar kaktüsler içinde en geniş türe sahip gruplardan biridir. Karakteristik uç kısımdaki taç gibi çiçekler ve dikenleri taşıyan gövdedeki minik çıkıntılarla tanınır. Minyatür bir Mammillaria türüdür. Koyu yeşil gövde üzerinde kar tanesini andıran beyaz dikenleriyle meraklıların aradığı türlerden biridir. Çok yavaş gelişir. Yaz aylarında çiçeklenirler. Çiçekler geçtikten sonra süs biberi görünümlü ve renkli meyvalar oluşur.  Kompakt ve bol çiçekli oldukları için terraryum ve kaktüs düzenlemelerinde bolca kullanılır. 

 

Mammillaria Prolifera: Mammillaria'lar kaktüsler içinde en geniş türe sahip gruplardan biridir. Karakteristik uç kısımdaki taç gibi çiçekler ve dikenleri taşıyan gövdedeki minik çıkıntılarla tanınır. Yaz aylarında çiçeklenirler. Çiçekler geçtikten sonra süs biberi görünümlü ve renkli meyvalar oluşur. Parmak şeklinde yavrular yaparak büyür. Bu türün kızıl beyaz gibi başka renkleride vardır. Kompakt ve bol çiçekli oldukları için terraryum ve kaktüs düzenlemelerinde bolca kullanılır. Birçok Mammillaria türünde büyüdükçe gövde kalınlaşır ve gövde yana yatar. Yazın sıcak aylarda tekrar dikilerek (aynı saksıya veya biraz büyüğüne) düzleşmesi sağlanabilir.

 

Myrtillocactus Geometrizans:  Ülkemizde nadir bulunan, sütlü , bol dikenli bir kaktüs türüdür. Ana vatanı Meksika’dır.Dış mekanlarda doğru şartlar sağlandığında 4-5 metre uzunluğa erişir.Saksı yetiştiriciliğine uygundur.Donlara dayanıksızdır, mümkünse kış aylarında evde bakılmalıdır.

 

Opuntia Microdays: Opuntia ailesinin en bodur türlerinden biridir. Görünümünden dolayı "Tavşan Kulağı" da denir. Minik dikenleri sarı,beyaz,kırmızı  olabilen bir türdür ve dikenlerine dokunulduğunda kısa süreli rahatsızlık yaratabilir. Dikim işlerinde eldiven veya uzun cımbız kullanılması tavsiye edilir. Sevimli görünümüyle terraryum ve kaktüs-sukulent düzenlemelerinde kullanılabilir. Soğuğa dayanıklıdır ve eksi değerlere fazla inmeyen bölgelerde dış alanlara dikilebilir.

 

Oreocereus Celsianus: Cereus (sütun kaktüsler) ailesinden beyaz saça benzer tüyleri ve kırmızı dikenleriyle çok güzel bir kaktüstür. Beyaz saç benzeri tüylerinden ötürü Old man (yaşlı adam) kaktüsü diye de bilinir. Oldukça büyüyen bir türdür, gövde kalınlaştıkça dallanma ve yavrular oluşturur. Yaz aylarında koyu kırmızı çiçekler açar. Eksi değerlere inmeyen bölgelerde dış alanlardaki kaktüs bahçelerine de dikilebilir.

 

Peanut Cactus: Dikenleri yumuşak olup ele batmaz. Çok çabuk gelişir. Dayanıklı bir türdür. Kolay kolay çürüme ve bozulma yapmaz. Bahar ayında fasılalar halinde çok yoğun çiçeklenme yaşar. Çiçeklenmenin bol olması için, diğer pek çok süs bitkisinde olduğu gibi, bitki kış aylarını soğuk bir ortamda geçirmelidir. Bunun için ısıtmasız, bol ışık alan, kapalı bir balkon yeterlidir. Kışı ısıtmasız ama donlardan korunaklı geçiren bitki baharda bol ve canlı renklerde çiçeklenir.

 

Rebutia Albiflora: Rebutia ailesinden olan bir kaktüstür. Diğer Rebutia'lar gibi yavrulayarak büyür. Beyaz çiçeklidir ve hızlı gelişir.  Bu geniş aileyi toplayan çokça koleksiyoncu vardır. Kaktüs düzenlemelerinde ve terraryumlarda kullanılabilir.

 

Sulcorebutia rauschii: Sulcorebutia ailesinden bir kaktüstür.  Diğer Sulcorebutia'lar gibi yavrulayarak büyür. Mor rengiyle çok güzel bir kaktüstür. Yaz aylarında eflatun tonlarında çiçekler açar,. Bu geniş aileyi toplayan çokça koleksiyoncu vardır. Kaktüs düzenlemelerinde ve terraryumlarda kullanılabilir.

 

Tephrocactus Articulatus: Opuntia'larla çok yakındırlar. Bu türe Kağıt kaktüsü de denir. Kağıda benzeyen beyaz yaprakların arası dikenlidir. Gövde kat-kat büyür ve çok narindir çabuk kırılır. Kırılan parçalar küçük saksılara dikilirse çabuk köklenir. - 10 dereceye kadar soğuğa dayanır güneşli ve aydınlık yerleri severler.

 

Opuntia Monacantha: Opuntia ailesinden bodur bolca dallanan bir kaktüstür. Büyüdüğünde minyatür bir ağaç görünümü alır. Bakımı ve büyütmesi oldukça zahmetsizdir (tüm Opuntia türleri gibi). Soğuğa dayanıklıdır ve eksi değerlere fazla inmeyen bölgelerde dış alanlara dikilebilir.Güneşi çok sever.

bottom of page